Inchecken bij de orthodontist in Utrecht: Airportho Utrecht

SPOEDGEVALLEN

Wat vervelend dat je last hebt. Kijk bij pijn of spoed eerst onderaan deze pagina wat je kunt doen om het probleem zelf op te lossen.

Mocht je het probleem niet zelf kunnen oplossen, kom dan naar het spoedkwartier. Deze service is echt alleen bedoeld voor het wegnemen van pijnklachten en niet voor het repareren van beugels. Je bent welkom op ons spoedkwartier van maandag t/m vrijdag; graag om 08:00 uur aanwezig zijn. 

Indien de praktijk gesloten is, kijk dan eerst goed op deze pagina wat u zelf kunt doen. Voor onoplosbare zaken die niet kunnen wachten tot wij weer open zijn bel dan met de centrale van de Tandartsspoedpraktijk (Europaplein 352, 3526 WG in Utrecht)(https://tandartsspoedpraktijk.nl/spoed-tandarts/utrecht/) via telefoonnummer: 0900-8602. Het kan zijn dat u te horen krijgt dat zij daar geen orthodontie doen, geeft u dan duidelijk aan dat u patiënt bij ons bent. Al onze protocollen en materialen zijn daar aanwezig. 

De eerste dagen met een beugel

Een beugel kan in de eerste dagen na de plaatsings- of controleafspraak wat last geven; pijn is een te groot woord. Echter, iedereen heeft een andere pijngrens. Er is geen reden voor ongerustheid; in geval van teveel last kan paracetamol worden ingenomen ( jonger dan 12 jaar: 1 paracetamol 500mg / 12 jaar of ouder: 2 paracetamol 500mg). Gebruik geen aspirine; dit remt tandverplaatsingen.

Als je op je tanden bent gevallen of er een harde klap op hebt gehad met je beugel in de mond, ga dan altijd eerst naar de tandarts!

Deze kan kijken of je tanden/ kiezen nog heel zijn en of de wortels van je tanden/ kiezen niet beschadigd zijn. Een slotjesbeugel verdeelt meestal de krachten van een klap en leidt dus vaak tot minder schade dan zonder beugel in de mond.

De meest voorkomende beugelproblemen

  • Slotjesbeugel; draden, (separatie) elastiekjes, kettinkje

    Los slotje

    1 los slotje; je hoeft niet te bellen, niet naar het spoedkwartier te komen en er is geen afspraak nodig bij de spoedtandartspraktijk. Bij de volgende controle kijken we wat in jouw situatie het beste is; om het slotje terug te plaatsen of juist niet.

    2 of meer losse slotjes: bel z.s.m. met de praktijk voor een aparte langere afspraak om de slotjes weer vast te zetten (tenzij er de volgende keer een röntgenfoto gemaakt wordt, in dat geval kijken we bij die afspraak wat te doen). Het kan zijn dat we je eventuele controle afspraak die al stond naar iets verder weg verplaatsen.  

    Bij pijn kun je een bolletje was gebruiken of je kan het slotje proberen weg te halen (een eventueel elastiekje kun je loshalen met bijv. een pincet). Mocht het losse slotje op de achterste kies zitten, dan kan de beugeldraad vervelend gaan prikken in de wang (zie bij prikkende beugeldraad wat te doen in dat geval).

    Slotje los waar elastiekje aan moet       

    Probeer de elastiekjes door te dragen en bevestig deze aan de ‘buurman’ van de tand of kies met losse slotje. Als dit niet kan; stop dan even met alle elastiekjes die je draagt en bel zodra de praktijk weer open is. Je hoeft niet te bellen, naar het spoedkwartier te komen en er is geen afspraak nodig bij de spoedtandartspraktijk.

    Prikkende beugeldraad 

    Wanneer je tanden en kiezen rechter zijn gaan staan of goed zijn verplaatst, kan een beugeldraad te lang worden en vervelend in je wang gaan prikken. Om te voorkomen dat je wang stukgaat, kun je op het uiteinde van de draad een bolletje was of uitgekauwde kauwgom drukken.

    Als dit niet voldoende is ben je van harte welkom op het spoedkwartier of kun je het uitstekende stuk draad zelf met een kniptang (uit de gereedschapskist) of een nagelkniptang (laten) afknippen. Houd de tang stil om te voorkomen dat slotjes losgewrikt worden. Maak eerst de tang goed schoon met water en zeep. Als je geen pijn meer hebt, is een aparte afspraak in principe niet nodig. 

    Prikkend stuk metaal anders dan de draad

    Pak een tandenstoker en breek deze doormidden. Hiermee kan je alle soorten dunne metaaldraadjes naar binnen duwen tussen de tanden zodat het niet meer uitsteekt richting je wang.

    Beugeldraad gebroken

    Als je draad gebroken is, haal deze in ieder geval nooit weg.

    Maar zorg dat het gedeelte waar de breuk zit niet scherp aanvoelt door dit af te dekken met was of een stukje kauwgom. Kom naar het spoedkwartier op de eerste dag dat wij weer open zijn of bel de praktijk voor een andere spoedafspraak. Een afspraak bij de spoedtandartspraktijk is niet nodig.

    Elastiekje los dat om slotje(s) zat

    Als je er last van hebt, haal dan het elastiekje weg met een pincet. Je hebt geen extra afspraak nodig.

    Kettinkje los

    Als je eerder bij de kaakchirurg bent geweest voor het vrijleggen van een tand of kies en het kettinkje zit los, kijk dan goed of het kettinkje los is van de beugel of van de tand of kies. Als hij los is van de tand of kies: bel de kaakchirurg. Als hij los is van de beugel: geen zorgen en bel ons zodra de praktijk weer open is. Je hebt geen extra afspraak nodig.

    Separatie-elastiekje eruit

    Is er een separatie elastiekje uit die ruimte zou maken tussen je kiezen voor je volgende afspraak, geen zorgen! Je hoeft niet naar de tandartsspoedpraktijk. De reden dat het elastiekje er überhaupt uitvalt is vaak dat er best al wat ruimte was en is tussen de kiezen. Kom de eerste dag dat de praktijk weer open is op het spoedkwartier. Is je volgende afspraak op die eerste dag? Kom dan een half uur eerder op je afspraak; wij plaatsen dan het elastiekje terug. Daarna neem je weer plaatst in de wachtkamer tot aan je oorspronkelijke afspraaktijd.

  • Los ringetje, transpalatinale bar (TPA) of vaste opbeetplaat

    Los ringetje

    Als er een ringetje losgaat, maak je geen zorgen; bel alsjeblieft met de praktijk tijdens openingsuren voor een spoedafspraak; we zetten het ringetje meestal weer vast. Probeer het ringetje op zijn plek te houden en blijf de kies en het ringetje goed poetsen. Als het lukt; gebruik suikervrije kauwgom om het ringetje tijdelijk te stabiliseren. Mocht je een buitenboordbeugel in het ringetje dragen, stop daar dan even tijdelijk mee. Als je een plaatje draagt in de bovenkaak dat afsteunt op de ringetjes en het zit echt niet meer goed, stop dan ook even met het dragen van de plaat. Een afspraak bij de spoedtandartspraktijk is niet nodig.

    Transpalatinale bar (TPA)  of vaste opbeetplaat hangt los / is eruit

    Als de TPA of vaste opbeetplaat is losgeschoten en je krijgt deze er niet zelf uit en je hebt er geen last van: wacht tot de volgende reguliere controle-afspraak of kom naar het spoedkwartier. Bij wel last: maak een afspraak bij de tandartsspoedpraktijk zodat ze hem kunnen vastzetten of verwijderen. Bij verwijderen: bewaar deze goed en bel zodra de praktijk weer open is om deze terug te plaatsen. Is er een band los waar de TPA of vaste opbeetplaat aan bevestigd is, kijk dan verder bij los ringetje.

  • Losse plaat of activator (Twin Block / T-appliance etc.)

    Losse plaat of activator (Twin Block / T-appliance etc.) 

    Een uitneembare of losse beugel kan soms last geven als het plastic is (af)gebroken. Meestal is er een klein stukje plastic afgebroken en dit maakt meestal niet uit. Als het randje bij de breuk wat scherp is, gebruik dan een nagelvijltje om een en ander af te ronden. Indien het echt last geeft om de beugel te dragen, doe hem dan 1 dagje uit en probeer de uitneembare beugel daarna weer zoveel mogelijk te dragen. Kom naar het spoedkwartier of bel voor een extra spoedafspraak tijdens openingstijden als er meer aan de hand is en neem de beugel mee. Je hoeft niet naar de spoedtandartspraktijk.

    Soms verbuigen de ijzertjes die de plaat op zijn plek houdt (via de ringetjes op de bovenkiezen) en kunnen dan gaan prikken in de wang of het tandvlees. Buig het uiteinde van het ijzertje met de duim iets naar binnen of naar buiten.

    In het geval van een Twin Block is het belangrijk om het deel dat niet stuk is, gewoon altijd te blijven dragen!

  • Herbst, Hyrax of HG (buitenboordbeugel)

    Herbst geeft last

    Een Herbst is een beugel waarbij hoge krachten spelen en waaraan relatief vaak iets kapot kan gaan. Wij laten daarom onze Herbst-beugels extra sterk vervaardigen.

    Soms komt een inbusschroefje los en zit je met een losse stang in de mond. Dit is heel vervelend. Laat de stangen door iemand weer vastdraaien met het inbussleuteltje. Mocht je dat nog niet van ons hebben gekregen, kom dan naar het spoedkwartier of maak een afspraak in de tandartsspoedpraktijk. Als je het inbussleuteltje wilt draaien, plaats hem dan eerst goed diep in het inbusgat. Ondersteun daarna de constructie in de kaakhelft waar je draait zodat de beugel niet loskomt en draai het schroefje dan weer vast. Lukt het toch niet om de stang vast te zetten, haal deze dan juist los aan het andere uiteinde en verwijder ook de andere stang. Meld je dan op onze eerstvolgende werkdag op het spoedkwartier, dan zetten we beide stangen weer voor je vast.

    Als een stang gebroken is, draai dan alle inbusschroeven los (zowel van de kapotte als van de intacte stang) en kom vervolgens op het spoedkwartier om de beugel te herstellen. Als je het inbussleuteltje wilt draaien, plaats hem dan eerst goed diep in het inbusgat. Ondersteun daarna de constructie in de kaakhelft waar je draait zodat de beugel niet loskomt en draai het schroefje dan los.

    Als niet de stangen los zitten maar de hele Herbstbeugel (band los van kies) kom dan niet naar het spoedkwartier maar bel voor een aparte spoedafspraak of maak een afspraak bij de tandartsspoedpraktijk. 

    Hyrax los

    Geen zorgen; we kijken ernaar op de volgende normale controle-afspraak. Ben je bezig met draaien, stop met draaien tot je eerstvolgende controle en probeer de hyrax op zijn plek te houden. 

    Headgear zit los

    Als de buitenboordbeugel zelf te los zit; je mag deze één keer 1 gaatje aan elke kant strakker dragen + vertel dit tijdens je volgende normale controle-afspraak. Als er een ringetje los zit waar de buitenboordbeugel aan vast zit: kijk bij los ringetje.

  • Spalkje los of gebroken

    Spalk los of gebroken

    Het is verstandig om hier binnen drie weken naar te laten kijken door je orthodontist of tandarts. Heb je een nachtbitje in de kaak waar de spalk los of gebroken is? Draag deze vanaf nu dan iedere nacht tot de spalk gerepareerd is.

    Als het spalkje heel scherp aanvoelt, doe er dan een bolletje was of een stukje uitgekauwde kauwgom op. Echt alleen als dat onvoldoende helpt (maar liever echt niet!) knip dan alleen het losse stuk weg, maar verwijder niet de hele spalk. Een afspraak bij de spoedtandartspraktijk is niet nodig.